EKB Nederland Meerheide 100R 5521 DX Eersel 0497 87 00 13 info@ekbnederland.nl
Maak een afspraak met EKB

Plato Group B.V.

Plato Group B.V.

Besparing op de energiekosten door optimale contractvoorwaarden en eigen opwekking

Bedrijfsnaam: Plato Group B.V. (IGO Promo)
Contactpersoon: Frans-Jozef Maas, CEO van IGO
Branche: Producent/leverancier van relatiegeschenken

Vraagstelling vanuit Plato Group

Plato Group was op zoek naar een specialist om de energiebehoefte op een zo effectief mogelijke manier in te vullen. De vraagstelling bestond uit het optimaliseren van de huidige energiecase en de inkoop van zowel gas als elektra voor de komende jaren.

 

Tevens overwoog de klant de aanschaf van eigen assets, in de vorm van zonnepanelen. De voornaamste reden van de overweging was het realiseren van energiebesparing en het streven om te verduurzamen. EKB Nederland heeft Plato Group geadviseerd rondom deze energietransitie en het bijbehorende traject voor subsidieaanvraag verzorgt.

Doelstelling van de samenwerking

De doelstelling van de samenwerking tussen EKB Nederland en Plato Group was het ontwikkelen van een optimale energiestrategie die aansluit bij de bedrijfsstrategie, energiekosten bespaart en tevens zorgt voor een transitie naar duurzame energieopwekking uit eigen assets.

 

Wat hebben we allemaal gedaan?

Bij het realiseren van deze doelstelling zijn o.a. de volgende diensten verleend:

 

  • Realiseren van goede contractvoorwaarden en scherpe inkooptarieven
  • De aanvraag van SDE+ subsidie verzorgen
  • Analyseren en optimaliseren van de netwerkkosten
  • Realiseren van een terugleveringscontract
  • Contractcapaciteit gas verhoogd i.v.m. uitbreiding
  • Leveringscontract gas opengebroken en aangepast

 

In eerste instantie was de opdracht om de huidige energiecase te analyseren en waar mogelijk te optimaliseren. De financiële besparingen die hierbij zijn bereikt werden geherinvesteerd in eigen assets.

 

In dit geval werd er gekozen voor het zelf opwekken van duurzame energie door middel van zonnepanelen. De benodigde subsidieaanvraag (SDE+) werd door EKB Nederland verzorgd en heeft geresulteerd in een toegekend subsidiebedrag van € 98.325,-.

 

Na de toekenning van de subsidie is gestart met een tender om de meest geschikte leverancier van zonnepanelen te selecteren. Hierbij is nauwlettend gekeken naar kwaliteit (panelen en omvormers), leveringsbetrouwbaarheid leverancier (credit check) en uiteraard de totaalprijs.

 

De volgende fase was de plaatsing van de panelen. Daarbij heeft EKB Nederland een eindcontrole uitgevoerd om te beoordelen of de installatie op de juiste manier is opgeleverd en aangesloten.

 

 

Tot slot is er een meting uitgevoerd om blindstroom na plaatsing van de panelen uit te sluiten. Zonnepanelen kunnen namelijk een negatief effect hebben op de spanning, wat harmonische vervuiling wordt genoemd. Gevolgen kunnen zijn: blindverbruik, storingen aan machines, overhitte kabels en beveiligingen en een kortere levensduur van apparatuur.

 

EKB Nederland en Plato Group optimaliseren samen constant de energiestrategie. Doorlopend monitoren we de energiecase van Plato Group met controle en eventuele bijstelling van de piekbelasting, controle van facturen, het bespreken van de nieuwste marktontwikkelingen en deze te vertalen in mogelijke inkoopscenario’s.

Welke resultaten zijn geboekt?

Met behulp van EKB Nederland is er voor Plato Group een nieuw inkoopcontract voor gas en elektra gerealiseerd inclusief terugleveringscontract voor de eigen opwek door zonnepanelen. Dit levert Plato Group 13,15% besparing van energiekosten op.

 

De samenwerking met EKB Nederland heeft de energiekosten met 13,15% gereduceerd, daarnaast is er een SDE+ subsidie van € 98.325,- succesvol aangevraagd.

 

De aan vraag van een SDE+ subsidie werd door EKB Nederland verzorgd en heeft geresulteerd in een toegekend subsidiebedrag van € 98.325,-.