EKB Nederland Meerheide 100R 5521 DX Eersel 0497 87 00 13 info@ekbnederland.nl
Maak een afspraak met EKB

Aansluitwaarde

Een correcte afstemming van de aansluitwaarde levert u besparing op

De levering van energie wordt opgebouwd in 3 fasen:

 1. De kale levering door uw energiemaatschappij
 2. Het transport van uw energie door de netbeheerder
 3. Belastingen en heffingen over uw energie vanuit de overheid

Het transport van uw energie wordt verzorgd door regiogebonden netbeheerders. Er is wettelijk vastgelegd dat geen enkel ander bedrijf dan een netbeheerder mag dit regelen. Dit betekent echter niet dat u geen invloed heeft op de totale netwerkkosten. Sterker nog, een optimale afstemming levert in de praktijk vaak vele (financiële) voordelen op!

Een van de zaken die u kunt beïnvloeden is een correcte afstemming van uw aansluitwaarde. De energie experts van EKB Nederland helpen u graag bij het inventariseren en afstemmen van de correcte aansluitwaarde voor uw bedrijf!

Verlaag direct de energiekosten van uw bedrijf!

In ons gratis besparingsadvies leest u hoe uw bedrijf eenvoudig kan bezuinigen.

 • Leveringskosten reduceren
 • Netwerkkosten beperken
 • Energiebelasting en heffingen verlagen
 • Gegarandeerde kostenbesparing

Hoe wordt uw type aansluiting en aansluitwaarde bepaald?

De aansluitwaarde van uw bedrijf wordt bepaald door de volgende factoren:

 • Het energie- en gasverbruik van uw bedrijf
 • De functie van de aansluiting
 • De piekbelasting van uw aansluiting

Het type of de grootte van de gas- en of elektriciteitsaansluiting is per bedrijf verschillend en afhankelijk van de functie en uw verbruik. Zo heeft een bedrijf met een hoog verbruik én extreme pieken in het verbruik een zwaardere aansluiting nodig dan bedrijven met een lager verbruik en een constante vermogensvraag.

Een bedrijf met een constant verbruik tot ongeveer 100.000 kWh volstaat in veel gevallen met een aansluitwaarde van 3x80A. Voor gas geldt over het algemeen bij een verbruik tot ongeveer 40.000 m³ een aansluitwaarde van een G25 meter. Deze aansluitingen behoren tot de kleinverbruikaansluitingen.

Wanneer er sprake is van grote piekbelastingen kan het echter zo zijn dat een bedrijf met een verbruik van 60.000 kWh per jaar toch een grotere aansluitwaarde nodig heeft en daarmee in het grootverbruikersprofiel valt. Een grondige analyse van energieverbruik én piekbelasting is dus noodzakelijk voordat de juiste aansluitwaarde van uw elektriciteit- en gasmeter kan worden bepaald.

Mogelijk uw aansluitwaarde verlagen?

Een grote aansluiting brengt hogere vaste maandelijkse netwerkkosten met zich mee dan een kleinere aansluiting. Daarom is het verstandig om te kiezen voor correct afgestelde aansluitwaarde, want hiermee kunt u uw vaste maandelijkse kosten blijvend verlagen.

Welke aansluitwaarde het beste bij uw bedrijf en bedrijfsvoering past, kan worden bepaald na een grondige analyse van uw situatie, historie en toekomstige verwachtingen. De experts van EKB Nederland kunnen u hierin begeleiden en adviseren. Vanzelfsprekend is het ook mogelijk om achteraf aanpassingen te laten verrichten, waarbij bijvoorbeeld een te grote aansluitwaarde wordt verlaagd of om juist het traject van verzwaring van uw aansluiting uit te besteden.

Bent u benieuwd of uw bedrijf in aanmerking komt voor het verlagen van de aansluitwaarde en zo kosten kan besparen? Wij voeren graag een energiescan voor u uit, waarmee we de mogelijkheden in kaart brengen.

Doe de energiescan!
Doe de energiescan!

Verlaag uw aansluitwaarde door uw piekbelasting te optimaliseren

Bij bedrijven die machines hanteren is het vaak zo dat deze machines op een bepaald moment van de dag een hoge vraag naar energie nodig hebben. Dit noemen we ook wel piekbelasting van de aansluiting.

Bijvoorbeeld: iedere ochtend worden om 06.30 uur alle machines tegelijkertijd, waardoor deze zeer veel ‘inspanning’ moeten leveren. Deze piekbelasting is een van de factoren waarmee netbeheerders de aansluitwaarde bepalen. In dit geval zorgt de piekbelasting voor een hoge aansluitwaarde.

Door uw bedrijfsvoering en energiestrategie optimaal op elkaar af te stemmen kunt u uw aansluitwaarde verlagen. Het geleidelijk opstarten van de machines verlaagd in bovenstaand voorbeeld uw piekbelasting en daarmee bespaart u onnodige kosten door een hoge aansluitwaarde!

Lees hier meer over het verlagen van uw piekbelasting

Valkuilen bij aanpassingen aan uw piekbelasting

Het monitoren en bijstellen van piekbelastingen levert in de praktijk vaak een lagere aansluitwaarde en hiermee een mooie kostenbesparing op. Maar let op: er zijn een aantal factoren waarmee u rekening dient te houden.

 • In welke staffel valt uw aansluiting na de aanpassing?
 • Is deze staffel (financieel) wel gunstiger?
 • Is de aanpassing mogelijk zonder initiële investeringen (vooral als u gaat verhogen)?
 • Is de aanpassing representatief voor uw historie en toekomstige verwachtingen, of gebaseerd op een momentopname?
 • Wat zijn de consequenties (en kans op eventuele naheffingen) van uw aanpassing in de komende maanden?

Indien u twijfelt over het aanpassen van uw piekbelasting, dan is het verstandig eerst navraag te doen bij een specialist!

EKB Nederland helpt u bij het afstemmen van de aansluitwaarde

De experts van EKB Nederland kunnen u helpen bij een correcte afstemming van uw aansluitwaarde en piekbelastingen. Wij adviseren u graag hoe u in de toekomst deze factoren zelf kunt blijven optimaliseren, maar kunnen u ook volledig ontzorgen!

Wat onze klanten zeggen!
'Een specialist die zorgt voor de juiste strategie en een optimale uitvoering en beheer, wij zijn ambassadeur!'

Paul Berden | Algemeen Directeur Berden Mode en Wonen

Wat onze klanten zeggen!