EKB Nederland Meerheide 100R 5521 DX Eersel 0497 87 00 13 info@ekbnederland.nl
Maak een afspraak met EKB

Einde energiecontract

Uw zakelijke energiecontract tijdig opzeggen biedt kansen

Wat moet u doen wanneer uw zakelijke energiecontract bijna afloopt? Daarop geldt eigenlijk maar 1 goed antwoord: doe in ieder geval iets en laat het contract niet automatisch variabel doorlopen of stilzwijgend verlengen!

Het aflopen van uw energiecontract roept veel vragen op, maar biedt ook kansen om uw energiekosten te verlagen. De adviseurs van EKB Nederland helpen u graag bij deze vragen en brengen de mogelijkheden voor u in kaart.

Wat onze klanten zeggen!
'Prettige manier van samenwerken, proactief en professioneel. Met een echte hands-on mentaliteit werd EKB Nederland meteen concreet en zorgden ze voor het beste resultaat! '

John de Laat | Operationeel Directeur Leeuwerik Plaat B.V.

Wat onze klanten zeggen!

In een persoonlijk adviesgesprek beantwoorden we de volgende vragen:

 • Moet ik het energiecontract juist opzeggen of verlengen?
 • Als ik het contract ga opzeggen, waar moet ik dan rekening mee houden?
 • Als ik het niet opzeg, wordt mijn contract dan automatisch verlengd?
 • Bij het afsluiten van een nieuw energiecontract, waar moet ik dan op letten of hoe kan ik het beste vergelijken?
 • Op welke manieren kan ik vervolgens besparen?
 • Moet ik trouw zijn aan mijn huidige energiemaatschappij of moet ik juist regelmatig overstappen?

Zeg tijdig uw contract (proforma) op! Veel ondernemers sluiten een energiecontract af voor een bepaalde periode, maar zijn niet op de hoogte dat de opzegtermijnen per energiemaatschappij behoorlijk variëren. Een opzegtermijn van 3 of 6 maanden is meer regel dan uitzondering!

Wat gebeurt er als u uw energiecontract niet opzegt?

Indien u een kleinverbruikaansluiting heeft en uw huidige leveringsovereenkomst van energie niet heeft opgezegd, dan zal deze in de meeste gevallen automatisch overgaan naar een contract voor onbepaalde tijd (variabel) met flexibele tarieven. In dat geval kent de flexibele, variabele leveringsovereenkomst meestal 30 dagen.

Het nadeel van een automatisch verlengde leveringsovereenkomst voor elektriciteit en gas is echter dat de tarieven doorgaans ver boven de actuele en markttarieven liggen. U betaalt dan onnodig hogere energiekosten! Daarom is het van belang dat u tijdig anticipeert op de afloop van uw energiecontract.

Indien u over een grootverbruikaansluiting beschikt, gelden doorgaans hele andere regel. Indien u de opzegtermijn van uw zakelijke energiecontract hebt laten passeren, volgt er in de meeste gevallen een automatische verlenging van 1 jaar tegen nieuwe, variabele tarieven. Dergelijke tarieven liggen (ver) boven de actuele markttarieven en zijn dus ongunstig voor uw totale energiekosten.

En het kan nog erger! Als u uw grootverbruiker energiecontract wél heeft opgezegd, of het contract automatisch eindigt, maar u heeft geen nieuwe zakelijke energiecontracten voor uw grootverbruikersaansluiting afgesloten, dan is de huidige energiemaatschappij verplicht om te blijven leveren. Deze levering wordt gedaan tegen ‘overbruggingstarieven’, die exorbitant hoog zijn!

Helaas komen bovenstaande situaties nog steeds regelmatig voor en wordt er door desbetreffende ondernemers veel geld verspild.

Het is dus in alle situaties raadzaam om uw zakelijke energiecontracten tijdig op te zeggen met inachtneming van de opzegtermijn en direct te anticiperen op de inkoop(strategie) van uw nieuwe energiecontract.

5 Praktische tips bij het opzeggen van uw zakelijke energiecontract

 1. Zeg altijd (proforma) uw energiecontract op en vraag om een schriftelijke bevestiging
 2. Mits opgezegd: bepaal een nieuwe inkoopstrategie en sluit tijdig een nieuw contract af en controleer ook dat uw aansluiting per de overstapdatum is geswitcht
 3. Bij het opnieuw afsluiten van een energiecontract is het vergelijken van leveranciers erg belangrijk. Naast kale leveringstarieven bepalen vastrechtkosten, kleine lettertjes, verborgen kosten en contractvoorwaarden het uiteindelijke resultaat van uw inkoopstrategie
 4. Bent u geen grootverbruiker of multisite en is de ‘total cost of energy’ geen substantieel onderdeel van uw kostprijs? Dan loont het wellicht om te participeren in een energiecollectief van EKB Nederland
 5. Bent u wél een grootverbruiker of multisite en is de ‘total cost of energy’ juist een substantieel onderdeel van uw kostprijs? Dan kan een energie adviseur u voorzien van een optimale inkoopstrategie voor het gewenste resultaat
Wat onze klanten zeggen!
'EKB Nederland is voor alle vestigingen van Van Enckevort Groothandel een grote toegevoegde waarde. Ze zijn continue bezig om de hoogst haalbare financiële voordelen te behalen, waarbij we volledig worden ontzorgd!'

Leo Verstraelen | Financieel Directeur, Van Enckevort Groep

Wat onze klanten zeggen!