EKB Nederland Meerheide 100R 5521 DX Eersel 0497 87 00 13 info@ekbnederland.nl
Maak een afspraak met EKB

Jaarafrekening energie

Controleer uw jaarafrekening energie en voorkom onnodige kosten!

Kleinverbruikers van elektra en gas, maar ook grootverbruikers zonder telemetrie (automatisch uitlezen van meterstanden), ontvangen periodiek een tussenafrekening, jaarafrekening of eindafrekening voor hun energie. Maar klopt die eindafrekening van energie wel? Daar kunt u niet blind op vertrouwen.

In de praktijk bevatten jaarafrekeningen van energie nog steeds veel fouten, meestal niet in uw voordeel. Daarom is het van belang om uw jaarafrekening van energie goed te controleren en fouten te laten herstellen. Voor leken is de jaarafrekening, door de grote hoeveelheid informatie, vaak lastig te ontcijferen. Daarom loont het om uw rekeningen te laten controleren door een specialist.

De energie experts van EKB Nederland kan de controle van de uw eindafrekening uit handen nemen en dragen direct zorg voor het herstellen van eventuele fouten.

Waarom is controle van uw jaarafrekening energie zo belangrijk?

Jaarrekeningen van energie worden meestal via automatische processen gegenereerd. Dit betekent dat vanuit energiemaatschappijen geen controle plaatsvindt of de eindafrekening of jaarafrekening van uw energie wel klopt. U kunt dus ook niet verwachten dat een eventuele foute afrekening door uw leverancier wordt ontdekt en herstelt!

Juist daarom is het van belang dat u zélf die controle uitvoert of laat uitvoeren door een specialist. Alleen dan bent u ervan verzekerd dat eventuele fouten worden hersteld en de financiële nadelen niet onopgemerkt in uw boeken verdwijnen.

Wat moet u allemaal controleren om uw jaarafrekening van energie te berekenen?

 • Zijn de tarieven overeenkomstig met de contractuele afspraken?
 • Op basis waarvan is afgerekend (meting, eigen opname of schatting) en is dat correct?
 • Is de heffingskorting correct toegepast?
 • Is de staffeling van de energiebelasting correct toegepast?
 • Is de staffeling van de Opslag Duurzame Energie (ODE) correct toegepast?
 • Is de regiotoeslag voor gas correct doorberekend en overeenkomstig met de regio waarin u gehuisvest bent?
 • Is er sprake van vastrechtkosten en kloppen de bedragen die zijn doorbelast?
 • Is het verbruik in lijn met het historisch verbruik en zijn eventuele excessen verklaarbaar?
 • Is de eindafrekening correct opgemaakt, waarbij het daadwerkelijke verbruik en kosten zijn verrekend met de betaalde voorschotten?
 • Tenslotte zijn er nog mogelijkheden om uw netwerkkosten te controleren en analyseren. Heeft u niet een te grote aansluiting? Of is uw maximum capaciteit bijna bereikt?

Kortom: jaarafrekeningen en eindafrekeningen van energie controleren is een complex vraagstuk, waarbij de hulp van een adviseur het verschil kan maken!

Laat uw afrekening controleren!
Laat uw afrekening controleren!

Wanneer ontvangt u de jaarafrekening of eindafrekening?

U ontvangt een jaarafrekening doorgaans 1 keer per jaar, ongeveer 6 weken nadat u uw meterstanden hebt doorgegeven of de meterstanden bij u zijn opgenomen door een meetbedrijf. Een meting van uw meterstanden gebeurt tenminste eens per 3 jaar.

Wanneer u een verzoek heeft ontvangen om uw meterstanden door te geven, maar u dat niet heeft gedaan, worden uw standen geschat en vindt de afrekening plaats op basis van deze schatting. Bij een afrekening op basis van schatting zijn forse afwijkingen, en vaak onnodige bijbetalingen, mogelijk.

Daarnaast ontvangt u een eindafrekening wanneer u bent overgestapt van leverancier. De oude leverancier maakt dan een eindafrekening van uw energie op. Ook hierbij is controle (extra) noodzakelijk, want het terug claimen van teveel betaald bedragen bij een oude leverancier is vaak erg lastig. Voorkom daarom veel rompslomp achteraf en zorg direct voor een goede controle van de eindafrekening.

In alle gevallen kan het voorkomen dat u vaker een tussentijdse afrekening van uw energie ontvangt, zeker wanneer uw bedrijf een grootverbruiker is zonder telemetrie. Het moment waarop u een afrekening van energie ontvangt kan worden geïnitieerd door uw leverancier, maar wordt uiteindelijk bepaald door de netbeheerder.

Hoe voorkom ik forse afwijkingen?

U betaald iedere maand een voorschotbedrag voor uw energie. In dat bedrag zit niet alleen uw verbruik, maar ook de netwerkkosten en belastingen. De som van alle voorschotten zal ongeveer gelijk zijn aan uw totale jaarlijkse kosten voor uw energie, maar dat is natuurlijk nooit exact zo. Indien uw totale energiekosten hoger zijn uitgevallen, dan zult u moeten bijbetalen, andersom ontvangt u juist geld terug van uw energiemaatschappij.

Er zijn behoorlijk wat variabelen die uw totale energiekosten bepalen. Daarom is het belangrijk om al die variabele periodiek tegen het licht te houden en te beoordelen of uw voorschotbedragen nog wel in lijn liggen met de totale verwachtte kosten voor uw energie. U wilt immers onnodige bijbetalingen en aanslagen voorkomen.

Daarom is het verstandig om onderstaande elementen periodiek te analyseren en mee te wegen in uw voorschotbedragen:

 • Uw historisch verbruik versus te verwachten verbruik, zeker bij wijzigingen in de omvang van uw organisatie of energievraag
 • Uw tarieven voor het komende jaar: zijn deze contractueel gewijzigd? En wat is daarvan het effect?
 • De belastingen, met name energiebelasting en Opslag Duurzame Energie (ODE) die jaarlijks (fors) stijgen
 • Is de heffingskorting voor uw aansluitingen nog steeds van toepassing? Dat is het geval indien er sprake is van een verblijfsfunctie
 • Bent u overgestapt of gaat u overstappen? Let dan goed op wanneer dit plaatsvindt! U betaald namelijk het hele jaar hetzelfde voorschotbedrag, terwijl u in de zomermaanden waarschijnlijk nauwelijks gas verbruikt en in de wintermaanden juist veel. Een overstap net na de wintermaanden kan in die gevallen zorgen voor een forse afrekening, terwijl een overstap voor de wintermaanden kan resulteren in een veel te laag voorschotbedrag. Op dat moment prettig, maar niet bij de eerstvolgende eindafrekening!

EKB Nederland bespaart u rompslomp én kosten bij jaar- en eindafrekeningen

Onze energie adviseurs nemen alle rompslomp voor u uit handen en zorgen voor correcte jaarafrekeningen of eindafrekeningen van uw energie. Daarnaast kopen we uw energie in voor een scherper tarief, een win-win situatie dus!

Wilt u ook van de rompslomp af en tegelijkertijd verzekerd zijn van correcte eindafrekeningen van energie? Neem dan contact op met onze specialist voor een kennismakingsgesprek.

Wat onze klanten zeggen!
'We zijn blij met de operationele ondersteuning en professionele communicatie. EKB Nederland heeft de energiezaken echt uit onze handen genomen!'

Bram Sauer | Manager Operations ACES Direct

Wat onze klanten zeggen!