EKB Nederland Meerheide 100R 5521 DX Eersel 0497 87 00 13 info@ekbnederland.nl
Maak een afspraak met EKB

Omvang organisatie

Uw organisatie groeit, wat doet dit met de energieportefeuille?

De economische crisis ligt inmiddels achter ons, dat betekent dat de economie momenteel weer flink in de lift zit. Hierdoor groeien veel bedrijven qua omvang, personele bezetting en uitbreiding in apparatuur, machines en bedrijfsoppervlakte.

Vanzelfsprekend heeft deze wijziging in omvang invloed op de energievraag van uw organisatie, want veelal gaat uw bedrijf meer verbruiken dan voorheen. Past dit wel binnen uw huidige energiecontract en kan uw huidige elektra- of gasaansluiting uw toenemende energievraag wel aan?

Als uw organisatie flink groeit, dan is het van belang om uw energievraagstuk goed te analyseren en te managen. Zo voorkomt u financiële schade en bent u gewaarborgd van continuïteit in uw bedrijfsvoering.

De energie experts van EKB Nederland begeleiden u graag bij het afstemmen van uw energiestrategie op de groei van de organisatie.

Wat onze klanten zeggen!
'Prettig om een expert te hebben die ons bijstaat en ervoor heeft gezorgd dat onze energiecase optimaal is ingericht en ingericht blijft '

Frans-Jozef Maas | CEO van IGO-POST

Wat onze klanten zeggen!

Wanneer zorgt een wijziging in de omvang van uw organisatie voor meer energieverbruik?

 • Bij de aanschaf van nieuwe apparatuur of machines waardoor uw verbruik toeneemt
 • Bij de vervanging van oude apparatuur of machines door energiezuinige varianten
 • Bij verruiming van de werktijden, bijvoorbeeld ploegendiensten, waardoor het energieverbruik substantieel wijzigt
 • Bij uitbreiding van uw bedrijfsactiviteiten, waardoor de energievraag toeneemt

8 Belangrijke zaken bij wijziging in uw energievraag

Indien uw energievraag toeneemt door een groei van uw organisatie, dan is het van belang om tijdig uw energiestrategie aan te passen. Zorg ervoor dat u de volgende zaken analyseert en optimaliseert bij uw leverancier, netbeheerder en de Belastingdienst:

 1. In welke mate heeft uw bedrijfsgroei invloed op uw energieverbruik?
 2. Wat betekent de wijziging van organisatieomvang contractueel bij uw energieleverancier en netbeheerder?
 3. Welke impact heeft de wijziging in uw energievraag voor uw aansluitingen en in hoeverre is uw aansluitwaarde nog geschikt?
 4. Wat moet ik doen als de huidige aansluiting mijn energievraag niet aan kan?
 5. Wat zijn de effecten van de groeiende energievraag op uw mutatiebandbreedte?
 6. Welke effecten hebben de wijzigingen op uw energiebelasting?
 7. Hoe voorkom ik eventuele naheffingen of boetes, doordat de wijzigende energievraag consequenties heeft voor reeds bestaande overeenkomsten?
 8. Wat betekent de toegenomen energievraag voor uw piekbelasting?

Kunt u binnen uw huidige energiecontract ineens veel meer energie gaan afnemen?

Indien er in uw energiecontract een volumebandbreedte is opgenomen betekent dit dat u een bepaalde afnameverplichting hebt met een bovengrens. In dat geval kunt u niet zomaar veel meer energie gaan verbruiken. Bij het overschrijden van deze bovengrens kan uw energieleverancier een boete in rekening brengen.

Indien uw energiecontract volumebandbreedtevrij is ingekocht, kan u in principe boetevrij meer energie afnemen. Uiteraard mits uw aansluiting daarvoor geschikt is.

EKB Nederland begeleidt uw energiemanagement bij een groeiende organisatie

Optimaal energiemanagement bij een organisatiegroei houdt in dat alle veranderende energiezaken componenten opnieuw op elkaar worden afgestemd. Uw energieverbruik is immers een van de belangrijkste componenten van uw energiestrategie.

Daarom is het verstandig om bij substantiële groei van uw energievraag een afspraak te plannen met een van onze adviseurs. Samen analyseren we de wijzigingen en stemmen we uw energiestrategie optimaal af op de nieuwe bedrijfsvoering.