EKB Nederland Meerheide 100R 5521 DX Eersel 0497 87 00 13 info@ekbnederland.nl
Maak een afspraak met EKB

Piekbelasting

Wat is piekbelasting?

Piekbelasting is feitelijk de maximale vermogensbehoefte van uw energie aansluiting. Het maximale vermogen dat uw installatie vraagt dient onder het gecontracteerd vermogen te liggen dat u met uw netbeheerder bent overeen gekomen.

Het meetbedrijf registreert elke maand het maximaal afgenomen vermogen en geeft dit door aan de netbeheerder. De netbeheerder factureert dit maandelijks binnen de netwerkkosten.

Bespaar netwerkkosten met bijstelling van uw piekbelasting

Wanneer de piekbelasting van uw organisatie boven het gecontracteerde vermogen komt verhoogt de netbeheerder automatisch uw gecontracteerde vermogen, om overbelasting te voorkomen. Neemt de piek de volgende maand weer af, dan wordt dit echter niet automatisch naar beneden bijgesteld. In dat geval betaalt u onbewust te veel netbeheerkosten!

In de praktijk blijkt bij veel grootverbruikers en multisites dat hun gecontracteerd vermogen doorgaans hoger is afgesteld dan de piekbelasting die daadwerkelijk plaatsvindt. Dit betekent dat er massaal en onnodig teveel betaald wordt. Daarom is het analyseren van de piekbelasting in relatie tot de contractcapaciteit geen overbodige luxe. Het geeft niet alleen inzicht in de belasting van uw installatie, maar stelt u ook in staat om een besparing op uw netwerkkosten door te voeren!

EKB Nederland voert standaard factuurcontrole en –analyse uit voor grootverbruikers van energie, daarin wordt ook de piekbelasting meegenomen. Zo voorkomen we dat uw gecontracteerd vermogen onnodig hoog wordt vastgesteld en u maandelijks teveel betaald aan uw netbeheerder.

De monitoringsdienst van EKB Nederland m.b.t. uw energieverbruik omvat de volgende zaken:

 • Inzicht in het verbruik en maximaal afgenomen vermogen over de afgelopen 24 maanden
 • Analyse van de piekbelasting in relatie tot het gecontracteerd vermogen
 • Het doorvoeren van contractwijzigingen in gecontracteerd vermogen
 • Het realiseren van besparingspotentieel op de netwerkkosten
 • Periodieke monitoring en fine-tuning van de nieuwe situatie van uw piekbelasting
Verlaag direct de energiekosten van uw organisatie!

In ons gratis stappenplan energiekosten besparen leest u hoe uw bedrijf eenvoudig kan bezuinigen.

 • Leveringskosten reduceren
 • Netwerkkosten beperken
 • Energiebelasting en heffingen verlagen
 • Gegarandeerde kostenbesparing

Volledige ontzorging bij besparen op netwerkkosten

EKB Nederland constateert dat energie grootverbruikers en multisites veelal geen aandacht schenken aan de afstemming tussen piekbelasting en het gecontracteerde vermogen. Vaak heeft dit te maken met de complexiteit van de factuur van netbeheerders en de gedachte ‘deze kosten niet te kunnen beïnvloeden’. Maar let op: niets is minder waar!

Ook bij netwerkkosten loont het om alle elementen goed te analyseren en op de specifieke situatie van uw organisatie af te stemmen. Dit vergt wel kennis van zaken, anders kunnen getroffen maatregelen in de praktijk juist ongunstig uitpakken. Voorbeelden hiervan zijn:

 • Verlagingen doorvoeren op basis van een te kortstondige periode
 • Verlagingen doorvoeren in een verkeerde staffel

Daarom is het verstandig om voor een analyse en bijstelling van uw piekbelasting en gecontracteerd vermogen altijd een expert in te schakelen.

EKB Nederland ontzorgt u volledig bij een optimale afstemming van het gecontracteerd vermogen. Daar houdt het echter niet op. Onze experts analyseren ook uw aansluitwaarden in relatie tot het historische en verwachtte verbruik. Want naast het besparen van netwerkkosten op uw piekbelasting zijn er in de praktijk vaak nog veel meer mogelijkheden om uw totale energiekosten te reduceren.