EKB Nederland Meerheide 100R 5521 DX Eersel 0497 87 00 13 info@ekbnederland.nl
Maak een afspraak met EKB

Uw verplichting om te besparen conform artikel 2.15

Elke ondernemer wordt geacht de wet te kennen, maar is dat wel zo? Veel ondernemers zijn zich van geen kwaad bewust, terwijl de teksten vanuit het Activiteitenbesluit milieubeheer toch duidelijk zijn. “Degene die de inrichting drijft neemt alle energiebesparende maatregelen met een terugverdientijd van vijf jaar of minder.“ ofwel de overheid verplicht bedrijven om geld te besparen!

Eigenlijk is artikel 2.15 uit de milieuwet best een raar artikel, alsof bedrijven geld zouden willen verkwisten. Oh ja, het geldt niet wanneer een verbruik in een kalenderjaar minder is dan 50.000 kWh aan elektriciteit en kleiner is dan 25.000 kubieke meter aardgasequivalenten aan brandstoffen.

Kortom in simpele bewoordingen ‘verplicht’ de overheid met dit artikel om je energieverbruik inzichtelijk te hebben en alle economisch verantwoorde maatregelen te nemen. Een terugverdientijd van 5 jaar of minder lijkt een prima rendement. Overigens dateert deze regel nog wel uit de tijd dat de bankrentes nog een stuk hoger stonden.

Houdt u zich aan de(ze) wet?

Wellicht is het verstandig om eens een energierekening bij de hand te nemen. Stel uzelf vervolgens de vraag; “Wat moet én wat kan ik doen?” Trouwens niet alleen verstandig, het is eigenlijk gewoon een verplichting! Gelukkig wel eentje die (uiteindelijk) geld oplevert.

Eén keer en dan is het klaar?!

Dacht het niet! U moet zich niet één keer, maar doorlopend aan de wet houden. Dus het beste pakt u dit planmatig aan. Start met een nulmeting en formuleer reële doelen. Controleer daarna of de energiereductie gehaald wordt en welke nieuwe rendementsverbeteringen er mogelijk zijn. Wanneer u de positieve effecten inzichtelijk heeft lijkt energiebesparing eerder op een gezonde investering dan op een dwangmaatregel vanuit de wetgever. En dat is wat de meeste ondernemers meer aanspreekt, dan artikel 2.15 uit de milieuwet.

Maak een afspraak

In een persoonlijk gesprek samen uw situatie bespreken? Maak een afspraak met één van onze energie experts!

terug naar het artikel-overzicht