EKB Nederland Meerheide 100R 5521 DX Eersel 0497 87 00 13 info@ekbnederland.nl
Maak een afspraak met EKB

Betalingsuitstel Energiebelasting en Opslag Duurzame Energie

Om ondernemers te ondersteunen ten tijde van de coronacrisis heeft de overheid onlangs besloten om verscheidene (steun)maatregelen te nemen. Eén daarvan gaat over de Energiebelasting (EB) en Opslag Duurzame Energie- en Klimaattransitie (ODE) voor grootverbruikers.

In het kort

De energieleverancier heeft de keuze om de EB en ODE over de maanden april, mei en juni 2020 later in rekening te brengen dan dat gebruikelijk is. Deze kosten worden in oktober alsnog in rekening gebracht. Op deze manier wordt er uitstel van betaling geboden aan deze bedrijven. De overige kosten worden nog wel gefactureerd zoals gebruikelijk.

Grootverbruiker of kleinverbruiker

Bovengenoemde steunmaatregel geldt voor grootverbruikaansluitingen die maandelijks een factuur ontvangen van hun energieleverancier met daarop het werkelijk afgenomen verbruik. De maatregel geldt helaas niet voor kleinverbruikaansluitingen die op basis van voorschotten worden afgerekend.

Kleinverbruikers die door de coronacrisis (mogelijke) betalingsproblemen ervaren kunnen met hun energieleverancier in gesprek gaan om individuele afspraken te maken.

Uitstel, geen afstel

De maatregel zorgt voor uitstel van betaling, maar geen afstel. Dit betekent dat in oktober 2020 de EB en ODE én de btw hierover alsnog in rekening worden gebracht via een aanvullende factuur door de energieleveranciers. Indien de coronacrisis langer duurt kan de overheid besluiten om deze termijn op te schuiven.

Uitstel aanvragen – neem contact met ons op!

Iedere energieleverancier is vrij om de regeling uit te voeren die het beste bij hun administratie past. Niet elke leverancier past deze maatregel automatisch toe, indien je gebruik wilt maken van deze regeling vernemen wij dat graag zodat we de aanvraag hiervoor kunnen indienen.

terug naar het artikel-overzicht