EKB Nederland Meerheide 100R 5521 DX Eersel 0497 87 00 13 info@ekbnederland.nl
Maak een afspraak met EKB

Een factuur van Fudura, klopt dat wel?

Ook een factuur van Fudura ontvangen?

Vanaf 1 november lift Fudura niet meer mee op Enexis, maar gaat het meetbedrijf op eigen benen staan! Dit betekent dat u een aparte factuur ontvangt voor de diensten en verhuurproducten. De meest voorkomende zijn ‘Huur transformatoren’ en ‘Huur Meterdiensten’.

Waarom is dit?

Met de liberalisering van de energiemarkt werden de levering en het transport van energie gesplitst. De wetgever heeft beoogd om met de nieuwe regelgeving de energietransitie nog verder te helpen. Zo werd ook het meetdomein voor grootverbruik aansluitingen geliberaliseerd. Sindsdien kon er concurrentie plaatsvinden voor de meetdiensten.

Om belemmeringen (o.a. een gebrek aan transparantie) weg te nemen is vanuit de wetgever de verplichting ontstaan om verder te splitsen. Tot nu toe leek Fudura voor velen een soort afdeling van Enexis, terwijl dat niet het geval is. Het ‘gezamenlijk’ facturen heeft die indruk bij velen in stand gehouden.

Uiteindelijk doel van het ministerie van Economische Zaken is de marktwerking te verbeteren en het bevorderen van de energietransitie.

Wat verandert er precies?

Enexis blijft (uw) netbeheerder en dus blijven zij factureren voor de aansluit- en transportdiensten. Deze zijn afhankelijk van de aansluitcapaciteit, verbruiken en piekbelasting. Om die reden zal Enexis haar diensten achteraf blijven facturen.

Fudura wordt voor u een nieuwe leverancier. U zult deze crediteur in uw administratie moeten aanmaken. Zowel voor correspondentie als betaling heeft Fudura uiteraard eigen gegevens. De belangrijkste verandering is dat Fudura vooraf gaat factureren, verder zullen alle lopende afspraken en contracten worden overgenomen.

Concreet betekent dit dat u in november 2016 zowel Enexis als Fudura betaalt voor huur en diensten. Enexis nog over de periode oktober 2016 en Fudura vooruit voor de periode november 2016.

Kunt u deze kosten beïnvloeden?

Jazeker! De liberalisering brengt met zich mee dat andere aanbieders soortgelijke (of verder geoptimaliseerde) diensten kunnen aanbieden, ook tegen concurrerende tarieven en contractvoorwaarden.

De ervaring van EKB Nederland is dat hierbij energie kostenbesparingen mogelijk zijn tot wel 50%. Het is dus verstandig om deze situatie aan te grijpen om de specifieke mogelijkheden voor uw organisatie te bekijken! Dit geldt overigens ook wanneer u een ander meetbedrijf heeft dan Fudura.

Wilt u het maximale rendement uit uw meetdiensten halen? Lees dan hier alle besparingsmogelijkheden op meetdiensten!

terug naar het artikel-overzicht