EKB Nederland Meerheide 100R 5521 DX Eersel 0497 87 00 13 info@ekbnederland.nl
Maak een afspraak met EKB

G2C-gasaansluiting maandelijks meten, niet meer jaarlijks

Bedrijven met een grootverbruik gasmeter die minder dan 170.000 m³ gas verbruiken staan in de komende jaren voor een verandering. Waar het tot op heden voldoende was om 1 keer per jaar handmatig de stand van uw gasmeter op te nemen en door te geven, gaat dit nu door een wetswijziging veranderen. Besluit van de Autoriteit Consument en Markt

Wat betekent dit voor u?
In de meetcode is onlangs een wijziging opgenomen, namelijk dat G2C gasmeters niet meer jaarlijks maar maandelijks uitgelezen dienen te worden. Dit maandelijks uitlezen kan enkel met een “slimme meter”. Mocht u momenteel nog een zogenaamde “domme meter” hebben dan zult u deze voor 1 februari 2020 dienen te vervangen door een meter met datalogger of een EVHI-meetinrichting*. Waarschijnlijk zult u hiervoor een aanbieding krijgen van uw huidige meetdienstverantwoordelijke (bijvoorbeeld Joulz, Innax, Fudura, Rendo of Kenter). Uiteraard is dit hét uitgelezen moment om de kosten van deze dienstverlening eens onder de loep te nemen. EKB Nederland kan u helpen bij de vergelijking en u van advies voorzien.

*Dit instrument corrigeert de verbruiken gas die uit de gashoofdmeter komt voor druk (P), temperatuur (T) en compressibiliteit (Z). Deze geeft inzicht in echt gasverbruik door correctie van druk en temperatuur.

Er zijn ook voordelen!
Dit alles klinkt nu alsof u er helemaal niet blij mee zou moeten zijn, zo’n slimme meter is vast duurder dan de domme die u nu heeft. Maar er zijn ook voordelen! Door de hogere meetfrequentie heeft u eerder inzicht in uw verbruik en daarmee dus de kosten. Het frequenter monitoren van uw energieverbruik stelt u in staat om adequate maatregelen te treffen om het energieverbruik van uw organisatie te beïnvloeden en daarmee een energiekostenbesparing te genereren. Daarnaast biedt dit de mogelijkheid om per maand exact uw verbruik te betalen, i.p.v. schattingen en dan een (grote) verrassing op de jaarafrekening. Energiemonitoring is gewoon een onderdeel van goed energiemanagement

Wat kan EKB Nederland hierin voor u betekenen?
Op de eerste plaats kunt u deelnemen aan het collectief van EKB Nederland voor uw nieuwe “slimme meter”. Hierdoor profiteert u van een lager tarief voor de meetdiensten dan u rechtstreeks door een meetbedrijf aangeboden krijgt.  Naast het financiële voordeel, neemt EKB ook standaard uitgebreide functionaliteiten mee in haar aanbesteding. Denk aan een 4 kwadrant meter, een must bij het retour leveren van energie en daarmee eventueel toekomst-proof. Op die manier heeft u niet alleen het financiële voordeel, maar kunt u ook direct beschikken over meer inzicht in uw data, gecontracteerd vermogen, piekbelasting en blindverbruik.

Ingrediënten voor goed energiemanagement!
Inzicht in data is hét ingrediënt voor kwalitatief energiemanagement. Juist daarom is het van belang om bij de keuze van uw nieuwe meetbedrijf niet alleen naar de tarieven, maar ook naar de functionaliteiten te kijken. Bij EKB kan dat overigens beide, zodat we samen met u de basis leggen voor volledig energiemanagement. U kunt contact met ons opnemen of onderstaande white paper downloaden en hiermee de eerste stap naar besparingen op uw energiekosten zetten.

terug naar het artikel-overzicht
De energiekosten van uw bedrijf verlagen?

Met deze whitepaper kun je:

  • Meer inzicht in energieverbruik
  • Optimale energiestrategie
  • Bespaar onnodige kosten
  • Volledige ontzorging