EKB Nederland Meerheide 100R 5521 DX Eersel 0497 87 00 13 info@ekbnederland.nl
Maak een afspraak met EKB

Een nieuwe aansluiting voor elektriciteit of gas?

Gaat u zakelijk verhuizen of (ver)bouwen, dan heeft u waarschijnlijk nieuwe of aangepaste aansluitingen nodig. Voor de continuïteit van uw bedrijfsprocessen is het enorm belangrijk om hier tijdig bij stil te staan.
– Welk type aansluiting is er nodig?
– Een nieuwe of kan de bestaande aansluiting worden aangepast?
– Wat komt er nog meer bij kijken?

Bij een kleinverbruik aansluiting is het proces gereguleerd en kan u dat relatief eenvoudig zelf doen. Netbeheerders mogen niet meer in rekening brengen, dan het door de ACM (Autoriteit Consument & Markt) bepaalde maximum aansluittarief voor elektriciteit en gas. Daarnaast heeft de netbeheerder de plicht* om een (nieuwe) aansluiting binnen 18 weken te realiseren.

* de nieuwe gaswet heeft de aansluitplicht voor gas beperkt

Een (tijdelijke) bouwaansluiting

Hebt u elektriciteit nodig bij een nieuwbouw project, dan vraagt u daarvoor een bouwaansluiting aan. Een tijdelijke aansluiting mag maximaal 2 jaar blijven bestaan. Deze wordt ondergebracht en aangesloten op een zwerf- of bouwkast. Hierin bevindt zich de beveiligingsautomaat en meteropstelling. Wanneer het bouwproject is afgerond, kunt u de bouwaansluiting verwijderen of om laten zetten in een definitieve kleinverbruik aansluiting.

Belangrijk is om te weten welke capaciteit van aansluiting er nodig is. Een installateur of de aannemer moet dit kunnen vertellen. Hoe hoger de aansluitwaarde, hoe hoger de eenmalige én maandelijkse kosten zijn. De tarieven voor het aanleggen of verwijderen van een bouwaansluiting zijn gelijk aan de kosten voor het verwijderen van een vaste aansluiting. Het omzetten naar een definitieve aansluiting is feitelijk het verplaatsen van de bouwaansluiting naar de meterkast. Het is wel belangrijk om vooraf de aansluiting opnieuw te toetsen en eventueel direct een capaciteitswijziging aan te vragen.

Grootverbruik aansluiting

Een grootverbruiker heeft een aansluiting met een doorlaatwaarde groter dan 3 x 80 Ampère bij elektriciteit of meer dan 40 m3 per uur voor gas.

Bij een nieuwe grootverbruik aansluiting komt meer kijken. Het belangrijkste onderscheid is de complexiteit en het wettelijk kader. Van een grootverbruiker wordt dan ook de nodige expertise verwacht. Elke beslissing heeft moeilijk omkeerbare en financiële consequenties, denk daarbij aan;
– Aansluitcapaciteit / netvlak
– Tenderen trafo(s) en/of meetapparatuur
– Transportovereenkomst netbeheer
– Toegang (online portal) tot meetdata
– Overeenkomst voor levering (en teruglevering)
Monitoren van contract- en piek vermogen

Het is belangrijk om direct rekening te houden met de (nabije) toekomst. Zo moet elke G2C gasaansluiting vanaf 1 februari 2020 voorzien zijn van een datalogger of een EVHI-meetinrichting. Wilt u (later) zonnepanelen plaatsen, voorzie dan alvast in een geschikte meetinrichting en bedenk dan tijdig de strategie die noodzakelijk is voor de SDE+ subsidie. Tot slot kan een grootverbruiker flink besparen op vastrecht en door risicobeperkende maatregelen te treffen bij de inkoop.

Energie adviesbureau met toegevoegde waarde

De energiewereld is erg complex, dit vergt samenwerking met experts die op de hoogte zijn van de laatste trends en ontwikkelingen in de energiebranche. EKB Nederland beschikt over een team van energie-experts.

Energiemanagement is onze core-business. Alle beïnvloedbare componenten worden op detailniveau geanalyseerd en op alle mogelijke manieren geoptimaliseerd. Behoeften van onze opdrachtgever staan hierbij centraal. Vanuit doelstellingen en specifieke behoeften bepalen we wat nodig is om tot het gewenste eindresultaat te komen, voor nu en in de toekomst!

Wij helpen u niet alleen met een nieuwe energieaansluiting, maar zorgen voor een optimaal rendement middels een deskundig energieadvies. Maak dan snel een afspraak met een van onze energie experts voor volledig inzicht in uw totale energiekosten en –verbruik

terug naar het artikel-overzicht