EKB Nederland Meerheide 100R 5521 DX Eersel 0497 87 00 13 info@ekbnederland.nl
Maak een afspraak met EKB

Nu inzetbaar, goedkoop marketinginstrument: sjoemelstroom!

“Maatschappelijk verantwoord ondernemen is één van onze kernwaarden”
“We hebben duurzaamheid hoog in het vaandel”
“Bij ons hechten we heel veel waarde aan groen”

We horen het steeds vaker, dat soort krachttermen die marketingwise goed scoren bij uw klanten en, dat vindt u veel belangrijker, prospects. Hamvraag: hoe is dan de vergroening van uw energie geregeld?

In veel gevallen helemaal niet, weten wij uit ervaring. Voor die bedrijven hebben we een tip: stop met bovenstaand gedoe en verwijder ze vooral ook uit alle mission statements en dergelijke documenten (één geluk: die leest toch niemand, behalve u zelf dan).

Maar er zijn ook bedrijven die wél (intrinsiek) waarde hechten aan vergroening, verduurzaming en de verbasteringen ervan!

Lees dan vooral verder…

Zet u sjoemelstroom ook in als marketinginstrument?

Veel gehoord: “We willen best vergroenen, maar wél zo goedkoop mogelijk!”. Voor die categorie is sjoemelstroom een ideale oplossing. Kost bijna niks, met een mooi certificaatje verlegt u de verantwoordelijkheid naar de certificerende instantie én u doet wat u zegt!

Huh, sjoemelstroom? Hoe zit dat dan precies?

Door middel van hydro, ofwel waterkracht, wordt veel stroom opgewekt. Niet hier in Nederland (althans slechts hééél beperkt), maar in landen als Noorwegen en Zweden. Daar kennen ze nauwelijks iets anders.

Die landen meten hoeveel energie ze opwekken uit die waterkrachtcentrales en kunnen voor die hoeveelheid aan energie certificaten uitgeven (lees: verkopen). Dat doen ze vooral buiten hun eigen landsgrenzen, want in Noorwegen of Zweden is daar helemaal geen behoefte aan.

Logisch, want die mensen weten toch wel dat hun stroom afkomstig is van de waterkrachtcentrale waar ze vanuit het keukenraam tegenaan kijken. Dus waarom dan extra betalen voor een groencertificaat? Die certificaten worden dus (bijvoorbeeld) hier in Nederland verkocht, zodat u uw energieverbruik daarmee kunt vergroenen!

Puntje bij paaltje wordt de vergroening van de opgewekte energie via waterkracht dus 2x gebruikt. Lokaal door een inwoner en hier middels een certificaat. Deze emotionele dubbeltelling is één van de redenen dat er sprake is van sjoemelstroom.

Maar er is meer… (sjoemelen van de bovenste plank)

Een andere reden is de volgende: de baasjes van de waterkrachtcentrales waren (waarschijnlijk) op zoek naar nieuwe verdienmodellen en dachten: “Hoe kunnen we nu meer groene energie opwekken, zodat we (nog) meer geld aan certificaten kunnen verdienen?”

En toen is één van die baasjes (of misschien wel een stagiaire die inmiddels ook gepromoveerd is tot baasje) op het idee gekomen om het water dat door de waterkrachtcentrale is gelopen en waarmee energie is opgewekt weer naar boven te pompen om datzelfde water nóg een keer door de centrale te jagen!

Klein detail: voor dat omhoog pompen was behoorlijk wat energie, diesel, etc. nodig, niet echt duurzaam dus…

Moet u zich zorgen maken met duurzame energie vanuit waterkrachtcentrales (Hydro)?

Nope, wat ons betreft niet! Immers dekt een certificaat (ook van Hydro) af dat u uw eigen verbruik via die methodiek laat opwekken. CertiQ houdt dit allemaal keurig bij, dus daarmee kunt u aantonen van goede wil te zijn. Bij het systeem an sich kunt u wel wat vraagtekens plaatsen, zie bovenstaande…

Welke alternatieven zijn er om wél (echt goed) te vergroenen?

Vergroenen via Hydro is dus prima mogelijk. Het is echter wél goed om van bovenstaande op de hoogte te zijn! Want als u (of uw klanten en prospects) intrinsiek wilt vergroenen en écht een bijdrage wilt leveren aan MVO en duurzaamheid, dan zijn er tal van mogelijkheden die wél een positieve bijdrage leveren aan uw doelstellingen!

Welke mogelijkheden dat zijn, dat weten wij als geen ander (jaja, daar is ie: de conversie-teaser)

Ps. Over biomassa en het omkappen van bossen om met die houtsnippers vervolgens duurzame energie op te wekken kunnen we een soortgelijke blog schrijven, maar dat geheel terzijde

terug naar het artikel-overzicht