EKB Nederland Meerheide 100R 5521 DX Eersel 0497 87 00 13 info@ekbnederland.nl
Maak een afspraak met EKB

Olieproductie voor het eerst in zeven maanden gedaald

Olieproductie voor het eerst in zeven maanden gedaald

In navolging op het historische akkoord dat vorig jaar november 2016 werd gesloten door de OPEC om de olieproductie te verminderen is de olieproductie nu ook daadwerkelijk gedaald.

De olie-exporteurs die lid zijn van de OPEC spraken vorige jaar november af hun productie met ingang van dit jaar te verlagen, in een poging de olieprijs op te krikken. OPEC is verantwoordelijk voor 40% van de mondiale olieproductie, waardoor afspraken over productie plafonds direct invloed hebben op de mondiale balans tussen vraag en aanbod, en dus op de olieprijs. Zij kregen onverwachts steun van onder meer Rusland. De aantrekkende olieprijs zorgt wel voor een groeiende productie van overige landen, maar volgens de OPEC is die toename minder groot dan vorige maand werd gedacht.

De productie van de dertien OPEC-leden daalde de afgelopen maanden met iets meer dan 220.000 vaten ruwe olie per dag. Saudi-Arabië neemt het grootste deel van de productieverlaging voor zijn rekening. Ook Rusland, dat geen OPEC-lid is, lijkt woord te houden en zijn productie, zoals beloofd, terug te schroeven. De Russische productie zal de komende maanden met zo’n 300.000 vaten per dag verminderen.

De productieverlagingen zijn overigens nog niet genoeg om het olieoverschot op de wereldmarkt echt aan te pakken. De totale productie van de OPEC is nog zo’n 1,8 miljoen vaten per dag hoger dan de gemiddelde 31,3 miljoen vaten die naar schatting nodig zijn. Echter wordt er ruimschoots aan de vooraf afgesproken productiegrens van 32,5 miljoen vaten per dag voldaan.

Naast de OPEC landen hebben ook olieproducenten van buiten de OPEC beloofd om samen dagelijks 558.000 vaten minder olie op te pompen. Rusland is dus goed voor ruim de helft van deze afname (300.000 minder vaten).

Wat betekenen deze omstandigheden voor uw organisatie?

U heeft wellicht weinig invloed op dit soort macro-omstandigheden, daarom is timing van inkoop en een uitgekiende inkoopstrategie voor iedere organisatie pure noodzaak!

Olieproductie versus de energie prijzen:

Wat zijn nu de rechtstreekse gevolgen van deze productie maatregelen voor de elektriciteitsprijs en gasprijzen nu de olieprijs zich rond $ 55 per vat lijkt te stabiliseren? Door het relatief koude weer in Europa stijgt de vraag naar aardgas en kolen. Ruwe olie heeft via de koppeling aan aardgas ook invloed op stookkosten en dus de productiekosten van elektriciteit. Dit rechtstreekse gevolg voor de productiekosten van elektriciteit leidde tot een stijging van ruim 2% ten opzichte van een week eerder.

De gasprijs voor kalenderjaar 2018 lijkt zich te stabiliseren rond de € 0,175 ct/m³. Eind januari zal bekend worden gemaakt wat de precieze productiecijfers zijn na de productievermindering door de olie producerende landen. Tot die tijd zullen de prijzen beperkt schommelen.

Hoe kunt u die energieschommelingen (financieel) opvangen?

Om te voorkomen dat de ontwikkelingen op de energiebeurs uw organisatie financieel pijn gaan doen, is het wellicht verstandig om inkoopkrachten te bundelen, dit genereert immers vele financiële voordelen voor bedrijven!

Wat kunt u wél optimaal beïnvloeden om uw energiekosten te besparen?

Waar u overigens wél heel veel invloed op heeft, zijn de kosten van uw overig energiemanagement die u drastisch kunt verlagen! Hoe u dat doet? Dat leest u in onze gratis white paper boordevol concrete tips die u hieronder kunt downloaden!

Bron foto: Engie

Download hier het white paper met concrete tips om op uw energiekosten te besparen!

Met deze whitepaper kun je:

  • Meer inzicht in energieverbruik
  • Optimale energiestrategie
  • Bespaar onnodige kosten
  • Volledige ontzorging

terug naar het artikel-overzicht