EKB Nederland Meerheide 100R 5521 DX Eersel 0497 87 00 13 info@ekbnederland.nl
Maak een afspraak met EKB

Interessante subsidie voor kleinere MKB ondernemer (SVM)!

Mkb-ondernemers krijgen steun bij verduurzaming

Voor ondernemers met een hoog energieverbruik waren er reeds vele mogelijkheden om subsidie te krijgen voor hun verduurzamingsplannen. Inmiddels is er ook een zeer interessante subsidieregeling voor ondernemers in het midden- en kleinbedrijf die een minder hoge energievraag hebben.

Zij krijgen ook steun van de overheid bij het verduurzamen van hun bedrijf. Veel van die MKB ondernemers hebben vaak zelf weinig tijd en capaciteit om uit te zoeken hoe ze energie kunnen besparen en de CO2-uitstoot van hun bedrijf kunnen verlagen.

Energieadvies en ondersteuning maatregelen

Mkb-ondernemers met een relatief laag energieverbruik (minder dan 50.000 kWh elektriciteit en 25.000 m3 aardgas) vallen niet onder de Energiebesparingsplicht. Toch is het ook voor deze groep ondernemers slim om energiekosten te besparen. Hoe je dat doet? Het maken van de juiste keuzes hierin vormt vaak een grote uitdaging.

Goed nieuws: er is een SVM (Stimulering Verduurzamen MKB) subsidie-regeling in het leven geroepen voor het laten opstellen van een professioneel advies door een energieadviseur. Deze adviseur zoekt per bedrijf uit wat de beste manier is om energie te besparen en de CO2-uitstoot te beperken van zowel het bedrijfspand als de bedrijfsvoering. Isolatie? Zonnepanelen? Zonneboilers? Een warmtepomp? Of een combinatie? En welke energiewinst valt er te winnen in de bedrijfsvoering?

Ook kunnen MKB-ondernemers subsidie aanvragen voor ondersteuning bij het uitvoeren van de maatregelen, bijvoorbeeld door een bureau in te schakelen voor het inkooptraject van de maatregelen en het regelen van financiering.

De overheid vergoedt tachtig procent van het advies en de ondersteuning; twintig procent is voor investering van de MBK-ondernemer. Gezien de terugverdientijd van de gemiddelde investering is dat een schijntje, want investeringen zullen het eerste jaar al direct een rendement opleveren.

Gebruik maken van deze subsidie?

Aanvragen van de SVM subsidie kan van 1 oktober 2021 t/m 30 september 2022 bij de Rijksdienst van Ondernemend Nederland (RVO). Subsidies worden verstrekt op volgorde van binnenkomst. De maximale subsidie is 2.500 euro per bedrijfspand. In totaal is 28,2 miljoen euro beschikbaar.

Bron: https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2021/08/02/mkb-ondernemers-krijgen-steun-bij-verduurzaming

terug naar het artikel-overzicht
Slim verduurzamen?
Slim verduurzamen?

Kevin van Pol
Consultant Energietransitie