EKB Nederland Meerheide 100R 5521 DX Eersel 0497 87 00 13 info@ekbnederland.nl
Maak een afspraak met EKB

De vorstperiode is voorbij: gaan de energieprijzen dalen?

 

De vorstperiode is voorbij: gaan de energieprijzen dalen?

De handelsbeurzen die gelieerd zijn aan de energiemarkt zijn al vanaf begin december redelijk stabiel, dit geldt voor zowel elektriciteit als voor gas. Maar terugkijkend op het leveringsjaar 2016, dan kunnen we constateren dat de energieprijzen momenteel op het hoogste niveau ten opzichte van geheel 2016 liggen.

Base

Base

Peak

Peak

Eén van de belangrijkste invloeden van de prijsontwikkeling is vraag en aanbod!
We hebben een goede koude periode gehad, dus is de vraag naar gas én elektriciteit hoger geweest. Dit heeft de prijs doen stijgen, want onder andere door de kou, relatief weinig zon-uren en weinig wind is er logischerwijs ook minder opgewekt. In Nederland en Duitsland was er zelfs sprake van een derde minder opwek dan in dezelfde periode vorig jaar. Daarnaast liggen een groot aantal kerncentrales in Frankrijk stil door grote onderhoudswerkzaamheden en speelt de hoge steenkolenprijs een belangrijke rol in de prijsontwikkelingen.

Nu het koudefront in West-Europa ons (al dan niet tijdelijk, want het is nog steeds winter en niets is zo veranderlijk als het weer) aan het verlaten is, komt de energiemarkt wellicht in rustiger vaarwater terecht en moet dit invloed hebben op de handelsbeurzen. Kortom, we zijn weer wachtende op een prijsdaling! Helaas kunnen we niet in de ‘glazen bol’ kijken, want wat doen de ontwikkelingen wereldwijd: wachten is op de ontmoeting tussen grootheersers Trump en Poetin, tevens kan het terugschroeven van de olieproductie door Rusland en de OPEC de prijs gaan opdrijven. Maar daarnaast ietwat dichter bij huis: de presidentsverkiezingen in Frankrijk, de bondsdag-verkiezingen in Duitsland en niet te vergeten onze eigen verkiezingen in Nederland kunnen voor 2017 een effect hebben op de prijsontwikkelingen.

Kunnen we dan alleen maar speculeren wat de aankomende periode ons en u gaat brengen? Als je de energiebeurzen op de voet volgt, dan zijn er uiteindelijk veel voorspellende waarden hard te maken.

Hoe kunt u die energieschommelingen (financieel) opvangen?

Om te voorkomen dat de ontwikkelingen op de energiebeurs uw organisatie financieel pijn gaan doen, is het wellicht verstandig om een gedegen inkoopstrategie te hanteren, dit genereert vele financiële voordelen voor bedrijven!
Het mag geen verrassing zijn, dat dit een onderdeel is van goed energiemanagement!

terug naar het artikel-overzicht
Besparen op andere energiekosten?

Met deze whitepaper kun je:

  • Meer inzicht in energieverbruik
  • Optimale energiestrategie
  • Bespaar onnodige kosten
  • Volledige ontzorging