EKB Nederland Meerheide 100R 5521 DX Eersel 0497 87 00 13 info@ekbnederland.nl
Maak een afspraak met EKB

Netwerkkosten

In welke mate kunt u uw netwerkkosten beïnvloeden?

Netwerkkosten zijn het ondergeschoven kindje van de totale energiekosten van een organisatie, omdat veelal wordt gedacht dat een organisatie geen invloed heeft op de netbeheerkosten. Niets is echter minder waar! EKB Nederland legt u graag uit hoe u, door slim om te gaan met de netwerkkosten, onnodige kosten kunt besparen.

Een deel van de netwerkkosten van uw bedrijf zijn wel degelijk te beïnvloeden. Wist u bijvoorbeeld dat u kunt besparen op uw netwerkkosten door uw gecontracteerd vermogen aan te passen op basis van uw piekbelasting? En zijn de aansluitwaarden van uw bedrijf optimaal afgestemd op uw verbruik? Als u hier over twijfelt is de kans groot dat u onbewust te veel betaalt voor de netbeheerkosten.

Het is niet alleen prettig om uw netwerkkosten goed georganiseerd te hebben, het scheelt op jaarbasis vaak enorm veel geld! Daarom is het belangrijk om uw netbeheerkosten te laten toetsen en beheren door een expert.

Verlaag direct de energiekosten van uw organisatie!

In ons gratis stappenplan energiekosten besparen leest u hoe uw bedrijf eenvoudig kan bezuinigen.

  • Leveringskosten reduceren
  • Netwerkkosten beperken
  • Energiebelasting en heffingen verlagen
  • Gegarandeerde kostenbesparing

Pas uw gecontracteerde vermogen aan op uw piekbelasting

Het gecontracteerde vermogen is een afgesproken piekbelasting, oftewel het maximale vermogen dat u als grootverbruiker mag afnemen om overbelasting te voorkomen. Wanneer er een grotere bandbreedte nodig is verhoogt de netbeheerder automatisch uw gecontracteerde vermogen. Echter, wanneer de piekbelasting daalt wordt dit niet automatisch naar beneden bijgesteld. Als u dit niet regelmatig toetst en bijstelt betaalt u waarschijnlijk te veel netwerkkosten!

Lees hier meer over piekbelasting

Zorg dat de aansluitwaarde past bij uw verbruik

De aansluitwaarde geeft aan hoeveel Ampère energie er door uw aansluiting kan. Hoe groter de aansluitwaarde van uw aansluiting is, des te meer netwerkkosten u betaalt. Het is daarom belangrijk dat de aansluitwaarde goed is afgestemd op uw verbruik. Mogelijk beschikt u over een te grote aansluiting en heeft u hierdoor onnodige kosten.

Lees hier meer over aansluitwaarde

Wat zijn netwerkkosten precies?

Voor het transporteren van de energie betaalt u jaarlijks transportkosten aan uw netbeheerder voor het gebruik maken van het gas- en elektriciteitsnet. Bij grootverbruikers worden deze transportkosten iedere maand door uw netbeheerder in rekening gebracht, deze kosten vindt u terug op uw maandelijkse factuur. De totale netbeheerkosten zijn afhankelijk van de aansluitwaarde van uw aansluiting, hoe groter de aansluitwaarde, hoe hoger de maandelijkse kosten.

In de praktijk blijkt dat veel organisaties een ‘te grote broek’ aan hebben als het gaat om hun aansluiting en daarmee onnodig veel geld betalen aan hun netwerkbeheerder. Het is dus verstandig om uw netwerkkosten van energie in de hand te houden door het creëren van een optimale situatie waarbij de aansluitwaarden zijn afgestemd op uw energieverbruik en toekomstige energiebehoeften.

Een grondige analyse van uw netwerkkosten en aansluitwaarden loont!

Voordat u wijzigingen aanbrengt in uw aansluitwaarden is het natuurlijk van belang om een grondige analyse en toekomstverwachting scherp te hebben, deze bestaat tenminste uit de volgende zaken:

  • Historisch jaarvolume in peak en off-peak
  • Piekbelasting en gecontracteerd vermogen
  • Huidige aansluitwaarden
  • Te verwachten verbruik en maximaal af te nemen vermogen
  • Meetinrichting en –diensten
  • Relevante toekomstige ontwikkelingen zoals uitbreiding of vervanging van machinepark, verduurzamingsambitie, terugleveringen, etc.

EKB Nederland helpt u besparen op netwerkkosten

EKB Nederland voert een uitgebreide analyse uit van de netwerkkosten van uw organisatie én zal de conclusies en aanbevelingen direct voor u doorvoeren. U kunt zich ondertussen blijven richten op uw core-business en direct profiteren van de lagere netwerkkosten van energie.